Home 

Openingstijden

Medewerkers  

Contact 

Praktijk  

Nieuws & acties 

Links 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acties

 

Februari: maand van het gebit 2017

Ook dit jaar is de maand februari uitgeroepen tot de maand van het gebit bij huisdieren. Deze speciale maand met extra aandacht voor het gebit is een terugkerend onderdeel van onze dierenartsenkalender geworden.

Onze praktijk-acties tijdens de maand van het gebit:

- GRATIS gebitscontroles: in de maand februari kunt u een afspraak maken voor een gratis gebitscontrole bij uw hond, kat, konijn of knaagdier. Dit kan in heel februari tijdens onze openingstijden. Ook kunt u in Nieuwkoop tussen 13.30 en 14.00 uur binnenlopen.

- 20% korting op een gebitsbehandeling!

 

------------------------------------------------------

 

 

specific spaarkaarten en royal canin spaarkaarten ! Informeer aan de balie of telefonisch welke kaart voor u van toepassing is.

 

---------------------------------------------------

 

 

Kippenpokken oktober 2016

In de gemeente Nieuwkoop en omgeving zijn een aantal (hobby)kippen besmet geraakt met het pokkenvirus (een avipoxvirus). Pokken zijn redelijk diersoortspecifiek, en gaan niet snel over op andere soorten vogels (duiven en kalkoenen zijn alleen wel gevoelig voor het kippenpokvirus).

Uitwendige vorm

De pokken zien eruit als grauwe wratachtige zweren, met of zonder korst en komen voor op de onbevederde huid (vooral op de kop). Pokken moeten vanzelf genezen, ze drogen in en vallen eraf. Om dit te versnellen kunnen ze aangestipt worden met jodiumtinctuur, jodium of betadine(zalf). Extra zorg is nodig als de pokken op de oogleden zitten en de kippen stoppen met eten. De ogen moeten open gehouden worden met oogzalf en de kip eventueel gedwangvoerd.

Inwendige vorm (difterie)

Difterie, ook veroorzaakt door het pokkenvirus, veroorzaakt ontstekingen van het slijmvlies en geeft een gele kaasachtig beslag in de bek, slokdarm en luchtpijp. De kip kan moeite krijgen met eten en ademhalen en daardoor overlijden. Belangrijk is de kip te ondersteunen door te dwangvoeren. De pokken in de bek kunnen weggeschraapt worden en er is, indien nodig, medicatie ter extra ondersteuning. Extra vitaminen (voornamelijk vitamine A) zorgen voor een betere weerstand tegen het pokkenvirus.

Een combinatie van deze twee vormen komt ook voor.

Verspreiding en besmetting

Pokken worden vooral verspreid door muggen en andere bloedzuigende insecten zoals rode bloedmijten. Vandaar dat het vaker voorkomt in de (na)zomer en herfst. Ook kunnen kippen onderling elkaar besmetten of indirect via stof in de omgeving. Het is een zeer besmettelijk virus, maar vaak zien we dat het zich langzaam verspreid. 

Vaccinatie en preventie
Een nood-enting kan gegeven worden aan niet-zieke dieren om deze te beschermen. Daarnaast is het goed muggen te weren en mijten te bestrijden en de zieke kip apart te zetten.

Ook kan er preventief gevaccineerd worden, liefst in het voorjaar voordat er muggen komen. Vaccinatie tegen pokken is voor pluimveebedrijven zelfs verplicht en gebeurd standaard op 11 weken leeftijd volgens de wingweb methode met een levend verzwakt vaccin. Bij hobbydieren wordt het niet routinematig gedaan.

 

Dierenartsenpraktijk Ter Aar - Nieuwkoop,  Kerkweg 9,  2461 GB,  Ter Aar,  Tel: 0172-605050